Απώλεια συναδέλφου ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Κριμπά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Πανελλήνιας  Ένωσης Βιοεπιστημόνων  εκφράζει τη θλίψη του και τη βαθιά του συγκίνηση για την απώλεια του σπουδαίου πανεπιστημιακού καθηγητή και  Ακαδημαϊκού  Κωνσταντίνου Κριμπά.

Φωτεινός νους με διεθνείς σπουδές στη ζωολογία, τη βοτανική  και τη γενετική, ο Κωνσταντίνος ήταν κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος,  με πολύ πλούσιο έργο  επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό.

Υπήρξε, μεταξύ άλλων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VI (της Εξελικτικής βιολογίας των Ειδών) και στο Harvard.   Στην Ελλάδα δίδαξε για πολλά χρονιά Γενετική στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης Ιστορία και Φιλοσοφία της Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής Γενετικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002.

Μαθητής του Θεοδόσιου Ντομπζάνσκυ που όπως έγραφε ό ίδιος ο Κωνσταντίνος Κριμπάς «υπήρξε ο κύριος οδηγός του και δάσκαλος του στον δαρβινισμό» συνέβαλε με τη σειρά του καθοριστικά, με επιμονή και νηφαλιότητα στη διάδοση των εξελικτικών ιδεών στη χώρα μας.

Υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή της Εξέλιξης στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Επίσης με τα βιβλία του «Δαρβινικά», «Θραύσματα κατόπτρου», «Εκτείνοντας τον Δαρβινισμό και άλλα δοκίμια» και κυρίως με το κορυφαίο έργο του, έργο ζωής, «Δαρβινισμός και η ιστορία του έως τις μέρες μας» συνέβαλε στην εκλαΐκευση  και τεκμηρίωση της, πυρηνικής για την βιολογία, θεωρίας  της εξέλιξης.  Δεν θα ήταν υπερβολή να αναγνωρίσουμε με ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή, ότι ο Κωνσταντίνος  Κριμπάς  με το έργο του άφησε ανεκτίμητη παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές.

Η   Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων  εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο Της

41 views

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χέυδεν 13

Αθήνα, 104 34

+ 30 2105224632
+30 6971640024

ΔΕΥ - ΠΕΜ: 17:00 - 20:00