Ποτέ Μόνος στο Σπίτι: Η Άγρια Πανίδα των Σπιτιών μας!

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Στη μελέτη της ζωής, οι επιστήμονες έχουν παραβλέψει πολλές περιοχές. Ορισμένες περιοχές δεν έχουν μελετηθεί επειδή είναι πολύ απομακρυσμένες. Άλλες επειδή είναι τόσο πλούσιες σε βιοποικιλότητα που είναι δύσκολο να γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν. Και υπάρχει και ο θαυμαστός κόσμος στο εσωτερικό του σπιτιού μας, το οποίο πιστεύουμε ότι έχει μελετηθεί εν μέρει επειδή είναι τόσο άμεσο. Αυτό το έργο στοχεύει στην τεκμηρίωση των ειδών που ζουν σε εσωτερικούς χώρους με ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αλλά όχι αποκλειστικά τα αρθρόποδα. Σαμιαμίδια, ποντίκια, σαλιγκάρια και μούχλες ευπρόσδεκτα! Στη μελέτη των αρθρόποδων (έντομα και συγγενείς τους) στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας βρήκαμε περισσότερα από χίλια είδη μέσα σε σπίτια. Καθώς μελετήσαμε σπίτια σε άλλες πόλεις, έχουμε βρει ακόμη περισσότερα είδη, μερικά από τα οποία είναι καινούργια για την επιστήμη, σχεδόν όλα αυτά δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Κανείς δεν είναι ποτέ μόνος στο σπίτι. Με αυτό το νέο έργο στο ζητάμε τώρα τη βοήθειά σας για την καταγραφή των ειδών σε σπίτια σε όλο τον κόσμο. Υποψιαζόμαστε ότι με την μελέτη υπογείων, υπνοδωματίων και μπάνιων, μαζί μπορούμε να κάνουμε μεγάλες νέες ανακαλύψεις πριν καν ανοίξουμε την μπροστινή πόρτα του σπιτιού μας!

Αυτό το έργο επικεντρώνεται στη ζωή μέσα σε σπίτια, βιβλιοθήκες, σχολεία και άλλα κτίρια. Τίποτα στο ύπαιθρο, ούτε καν στις βεράντες. Τα είδη που μας ενδιαφέρουν είναι αυτά που γλιστρούν μέσα από παράθυρα ή κάτω από πόρτες. Επίσης, η εστίαση είναι στα άγρια είδη και συνεπώς σε κανένα κατοικίδιο ζώο. Αν και έχουμε σκεφτεί και προβληματιστεί για το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε κατοικίδια ζώα (είναι σε εσωτερικούς χώρους, η τους επηρεάζει το υπόλοιπο της ζωής σε αυτούς, είναι συναρπαστικά, κλπ …), στο τέλος αποφασίσαμε ότι εάν δεν αποκλείσουμε τα κατοικίδια ζώα που το έργο θα γινόταν γρήγορα γεμάτο από φωτογραφίες με γάτες. Αγαπάμε τις φωτογραφίες με γάτες, αλλά όχι εδώ…

Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε τις φωτογραφίες σας από τα είδη που βρίσκετε μέσα στο σπίτι σας μπορείτε εκτός από νέες καταγραφές να ανατρέξετε και σε παλιές φωτογραφίες που ίσως έχετε στον υπολογιστή ή στο κινητό σας. Με χαρά να τις δεχτούμε και να προσπαθήσουμε όλοι να μάθουμε περισσότερα για τους «συγκάτοικούς» μας…!

Για να συνδεθείτε ως μέλη στο έργο αυτό επισκεφθείτε τον σύνδεσμο

https://www.inaturalist.org/projects/never-home-alone-the-wild-life-of-homes

και πατήστε τον σύνδεσμο Join this project επάνω δεξιά από την κεντρική εικόνα.

Περισσότερες οδηγίες ΕΔΩ

Σας ευχαριστούμε για την συμβολή σας!

Με τιμή,

Χρήστος Γεωργιάδης

ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

21 views

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χέυδεν 13

Αθήνα, 104 34

+ 30 2105224632
+30 6971640024

ΔΕΥ - ΠΕΜ: 17:00 - 20:00