Κεντρική Ομιλία Καθ. Δ. Κοντογιάννη στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Η Βιολογία στην Εκπαίδευση”!

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Η Βιολογία στην Εκπαίδευση” της συνεχίζει δυναμικά με την ανακοίνωση της Κεντρικής Ομιλίας από τον Καθηγητή Βιολογίας Κυττάρου Δημήτρη Κοντογιάννη (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) με θέμα:

Ο κύκλος ζωής του RNA μετά την μεταγραφή

Ο Δημήτριος Λ. σπούδασε Βιοχημεία στο Imperial College London. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1994) εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο της μοριακής ανοσος στο Ελληνικο Ινστιτουτο Παστερ  και στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Ακολούθως (1999) εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ε.ΚΕ.Β.Ε «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» στο αντικείμενο της σηματοδότησης κυτταροκινών σε φλεγμονώδεις παθήσεις. Το 2001 εκλέχθηκε ως Ερευνητής Γ στο Ε.ΚΕ.Β.Ε όπου ανέπτυξε ερευνητικό έργο στον τομέα της Βιολογίας του RNA και ανελίχθηκε έως τη βαθμίδα του Ερευνητή Α το 2013. Παράλληλα υποστήριξε την ανάπτυξη των υποδομών για τη δημιουργία, αρχειοθέτηση και φαινοτυπική ανάλυση διαγονιδιακών συστημάτων. Το 2018 εκλέχθηκε ως Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο της «Βιολογίας Κυττάρου» κι εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στο τέλος του 2021. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης & Μοριακής Βιολογίας κατά την περίοδο 2019-2021. Παράλληλα, παραμένει ως επιστημονικός συνεργάτης του Ε.ΚΕ.Β.Ε και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Βασικής Βιοιατρικής Έρευνας.

Το ερευνητικό του έργο αφορά στην ανάλυση της μετα-μεταγραφικής ρύθμισης των RNA στη φυσιολογία, την ανοσοπαθολογία και τον καρκίνο. H ερευνητική συνεισφορά του αποτυπώνεται σε περίπου 60 επιστημονικά άρθρα υψηλής απήχησης, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και την υποστήριξη πολλών προπτυχιακών εργασιών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών υποτρόφων.

42 views

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χέυδεν 13

Αθήνα, 104 34

+ 30 2105224632
+30 6971640024

ΔΕΥ - ΠΕΜ: 17:00 - 20:00