Διαδικτυακή εκδήλωση ” Συζητάμε με τους μαθητές για το νερό”

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων της και σε συνεργασία μετο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Παν. ς), το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών τιμώντας την  την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, διοργανώνουν

τη Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 ώρα 11.30

ενημέρωσης-συζήτησης για το ρόλο του νερού στη Δημόσια Υγεία.

Το είναι δημόσιο αγαθό, ένας φυσικός πόρος, που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας, καθώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής, και κατά συνέπεια ανήκει σε κάθε έμβιο οργανισμό που κατοικεί στη Γη. Το νερό έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση του ανθρώπου. Ακόμα και σήμερα, όμως, στον 21ο αιώνα, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, ενώ συχνά παρατηρούνται επιμολύνσεις από ανθρώπινες πράξεις και παραλείψεις. Δεν πρόκειται για έναν κλασικό οικονομικό πόρο, αλλά πρωτίστως για ένα περιβαλλοντικό αγαθό, που εμπεριέχει εντούτοις σημαντικές οικονομικές παραμέτρους, λόγω των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής του.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένας στους 10 κατοίκους του πλανήτη ζουν χωρίς καθαρό νερό. Επιπλέον, το 31% των σχολείων παγκοσμίως δεν διαθέτουν ασφαλές πόσιμο νερό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 844 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό σε απόσταση μισής ώρας από το σπίτι τους. Επιπλέον, κάθε χρόνο σχεδόν 300.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από διάρροια, η οποία συχνά σχετίζεται με το βρώμικο νερό και την κακή υγιεινή.

Πρόγραμμα ημερίδας:

11.30- 11.40: Χαιρετισμοί Φορέων.
11.40-12.00: Νερό και Υγεία: Χημικοί παράγοντες στο νερό.

 Ελένη Σαζακλή, Χημικός, M.Sc., Ph.D., Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Εργαστήριο Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
12.00-12.20: Νερό και Υγεία: Μικροβιολογικοί παράγοντες στο νερό.

Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πρόεδρος ΔΣ της ΠΕΒ.
12.20-13.30: Ανοικτή συζήτηση με τους των σχολείων.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού στο της ΠΕΒ (πατήστε ΕΔΩ https://youtu.be/cJf0Sz97uC8) και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων μέσω ειδικής φόρμας. ΔΕΝ απαιτείται προεγγραφή.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της ΔΔΕ Ρεθύμνης.

Οργανωτική Επιτροπή – Συντονιστές:Αναγνωστάκης Μανώλης, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
Κατωπόδης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΠΕΒ.
Πενθερουδάκης Γεώργιος, Βιολόγος-Εκπαιδευτικός, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου

32 views

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ