Δαρβινική Δευτέρα «Γλώσσες και οργανισμοί: δύο παράλληλα συστήματα» 20/06/22

Οι γλώσσες που μιλιούνται στον κόσμο μεταβάλλονται όπως και τα είδη των οργανισμών. Ο ίδιος ο Δαρβίνος και οι σύγχρονοί του γλωσσολόγοι είχαν αναγνωρίσει πως τα δύο συστήματα έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες: προκύπτουν από κοινούς προγόνους, διαφοροποιούνται και ποικιλοποιούνται, εξαφανίζονται και δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια πληθώρα ομιλούμενων γλωσσών (περίπου 7000), όπως και έναν ασύλληπτο αριθμό διαφορετικών οργανισμών.

Τι κάνει τα δύο αυτά συστήματα παράλληλα; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που ερμηνεύουν τις ομοιότητές τους; Πώς επηρεάζει, σε θεωρητικό και σε αναλυτικό επίπεδο, την έρευνα η σύγκλιση των δύο φαινομενικά άσχετων συστημάτων; Σε ποια ερωτήματα μας οδηγούν οι ομοιότητες και οι διαφορές τους;

Το θέμα θα πραγματευτούν η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Παν. Κρήτης Έλενα Αναγνωστοπούλου και ο Αναπλ. Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Παν. Κρήτης Μανόλης Λαδουκάκης. Η διάλεξη, η οποία συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία, θα γίνει online μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ: https://us02web.zoom.us/j/82410563026?pwd=Q1VNSDVONTJVN3djbVFMenZOQmxiZz09 με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο».

Προσβλέπουμε σε μια «ζωντανή» και γόνιμη τηλε-συμμετοχή.

Δευτέρα 20/06/2022, 7 μμ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ