Προς: Βιολογικά Τμήματα

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) στο πλαίσιο διαλόγου που ξεκινά με τα Βιολογικά Τμήματα της χώρας για την προώθηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων Βιολογίας θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα κατοχυρωμένα από το νόμο δικαιώματα σε θέματα Περιβάλλοντος.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών των βιολόγων σε θέσεις σχετικά με το αντικείμενο σπουδών τους, αλλά και η αναβάθμιση των προοπτικών εξέλιξης και προόδου τους στον εργασιακό τους χώρο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

1. Με βάση το Π.Δ. 256/1998, οι Βιολόγοι έχουν το δικαίωμα άσκησης της δραστηριότητας εκπόνησης μελετών κατηγορίας 27 "Περιβαλλοντικές μελέτες". Το αντικείμενο της κατηγορίας 27 περιλαμβάνει:

• Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην ΚΥΑ 69269/5387/1990
  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που προβλέπονται στην ΚΥΑ 69269/5387/1990
  • Μελέτες προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση ατμόσφαιρας, αερίων αποβλήτων, διαχείρισης υδάτων, υγρών αποβλήτων, απορριμμάτων, τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, θορύβων, δονήσεων και κραδασμών, βιοτόπων, οικοτόπων, ευαίσθητων οικοσυστημάτων και γενικότερα συνόλων και στοιχείων της φύσης)
  • Μελέτες αποκατάστασης περιβάλλοντος και ρυπασμένων αποδεκτών (π.χ. επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, εδάφους)

2. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. 50 (ΦΕΚ 39/5-3-01), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315/31-12-03), το πτυχίο ή δίπλωμα Βιολογίας ορίζεται μεταξύ άλλων ως προσόν διορισμού στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος για τον δημόσιο τομέα.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού 1869/93, σε κάθε κράτος –μέλος της Ε.Ε. καθιερώνεται σύστημα διαπίστευσης Περιβαλλοντικών Επαληθευτών. Ο πτυχιούχος Βιολόγος πληρεί τα προσόντα του Περιβαλλοντικού Επιθεωρητή ή Διακριβωτή που ορίζονται ως κάτωθι:

• Τίτλος σπουδών ΑΕΙ – ΤΕΙ και μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Μεταπτυχιακό τίτλο στη περιβαλλοντική διαχείριση ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την προστασία περιβάλλοντος
  • Έχει υπάρξει υπεύθυνος συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχείρηση για διάστημα τουλάχιστον 1 έτους
  • Έχει υπάρξει σύμβουλος συστήματος διαχείρισης ποιότητας σε μια τουλάχιστον επιχείρηση, η οποία στην συνέχεια πιστοποιήθηκε και είναι κάτοχος πτυχίου μελετητή στην κατηγορία 27

4. Συνάδελφοι Βιολόγοι στελεχώνουν Υπηρεσίες (π.χ. ΕΥΔΑΠ) όπου διεξάγουν μικροβιολογικές αναλύσεις ποιότητας πόσιμου νερού.

5. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, επί συνόλου 1858 μελετητών διαφόρων ειδικοτήτων (Μηχανικοί, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωλόγοι, Χημικοί κλπ) που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες) περί τα 99 άτομα είναι Βιολόγοι (ποσοστό 5,3%).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη "αγορά εργασίας" με εύρος απαιτήσεων, στην οποία στρέφεται ένα πλήθος νέων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των βιολόγων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εργασία σε:

• Μελετητικά γραφεία (σύνταξη περιβαλλοντικών μελετών)
  • Εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων (συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης)
  • Υπηρεσίες και τμήματα περιβάλλοντος του δημόσιου τομέα (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Υπουργεία)
  • Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στα πλαίσια της οδηγίας Φύση 2000.

Οι πτυχιούχοι Βιολόγοι ξεκινώντας την επαγγελματική τους ενασχόληση σε αυτό τον χώρο έχουν να συναγωνισθούν απόφοιτους άλλων τμημάτων καθώς λειτουργούν ήδη σήμερα περί τα 15 τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με Περιβαλλοντικά θέματα.

Γνωστικά πεδία όπως τα κάτωθι (που μπορούν να διδάσκονται από μέλη του Τμήματος είτε από συναφή):

• Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Μηχανική
  • Διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, χώροι υγειονομικής ταφής, incinerators κλπ.)
  • Αέρια ρύπανση, θόρυβος
  • Περιβαλλοντικό σχέδιο - χαρτογραφία
  • Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση
  • Διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων
  • Μικροβιολογία νερών
  • Εισαγωγή στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών - τηλεπισκόπηση
  • Διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και προστατευόμενων περιοχών
  • Θεσμικό πλαίσιο προστασίας περιβάλλοντος – νομικά περιβάλλοντος
  • Εισαγωγή στα οικονομικά περιβάλλοντος
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιβάλλον
  • Τεχνολογίες αντιρύπανσης
  • Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία

θεωρούμε ότι σε προπτυχιακό επίπεδο εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία των αποφοίτων σας και δημιουργούν τις συνθήκες ποιοτικής αναβάθμισής τους για να αναλάβουν και να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα στην περιβαλλοντική αγορά εργασίας.

Με τιμή,

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ)

ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία» 2017-2018

20 Νοεμβρίου 2017
ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία» 2017-2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΜΣ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» 2017-2018 - ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ Αγαπητοί συνάδελφοι σας προωθούμε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής: 15...

13 Θέσεις εργασίας για Βιολόγους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και...

14 Νοεμβρίου 2017
13 Θέσεις εργασίας για Βιολόγους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Προκυρήχθηκαν θέσεις εργασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τομείς ενδιαφέροντος αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, περιβάλλοντος κ.α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Συγκεκριμένα προκυρήχθηκαν 13 Θέσεις εργασίας για Βιολόγους στους τομείς: 1) Ιχθυολογία 2) Διαχείριση περιβάλλοντος και δασών 3) Μικροβιολογία 4) Βιο-ασφάλεια 5) Υδατοκαλλιέργειες Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων...

Επιστημονική Ημερίδα

20 Νοεμβρίου 2017
Επιστημονική Ημερίδα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας ενημερώνουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00-2:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Κτήριο 8) Επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Ηθικές προκλήσεις στην Έρευνα με Βιολογικό υλικό".

Ομάδα Εργασίας Φοιτητών

• Ένας νευρικός διακόπτης για το φόβο

Ένας νευρικός διακόπτης για το φόβο Ένας νευρικός διακόπτης για το φόβο Sarah Stanley Μετάφραση από: Μαρίνα-Σαββίνα Τσατσαλίδη (Marina-Savvina Tsatsalidi) – Φοιτήτρια Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). Όταν κάτι μας τρομάζει, θα πρέπει να παγώσουμε ή να το ερευνήσουμε; Η Sarah Stanley περιγράφει πώς οι επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory) εξερευνούν τα μυστήρια του εγκεφάλου, προσπαθώντας να κατανοήσουν την αντίδρασή μας στο φόβο. (Πρόκειται για του Read More
  • Ανάμεικτες αισθήσεις: κατανοώντας τη συναισθησία