ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• ΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και
• Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
διοργάνωσαν στις 2 και 3 Μαρτίου 2018 την 12η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο:

«Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία»

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών στο αμφιθέατρο του Ραλλείου Λυκείου - Γυμνασίου.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, οι εισηγήσεις αφορούσαν τη σημασία των μικροοργανισμών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με εισηγητές τον κ. Διονύση Σγούρα, Διευθυντή Ερευνών στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και θέμα «Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ένας άδηλος συνοδοιπόρος στην εξέλιξη και την υγεία μας», την κ. Ράνια Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ και θέμα «Εμβολιαζόμαστε ή όχι;» και τον κ. Δημήτριο Χατζηνικολάου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ και θέμα «Μικροβιακές διεργασίες στην παραγωγή αγαθών και την επεξεργασία αποβλήτων».

Το Σάββατο 3 Μαρτίου μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από την κ. Ελένη Γιαννούτσου, Ε.ΔΙ.Π. Τομέα Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Τα φυτά στόματα έχουν και «μιλιά» δεν έχουν; Ή μήπως έχουν τελικά;», τον κ. Παναγιώτη Παφίλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Από κυρίαρχοι του πλανήτη, αποκρουστικά και δηλητη-ριώδη πλάσματα: μύθοι και αλήθειες για τα ερπετά» και τον κ. Ευστράτιο Βαλάκο, Καθηγητή Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Ένα ταξίδι 7,5 εκατομμυρίων ετών σε ...μία ώρα ή Η εξελικτική ιστορία του Ανθρώπου».

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν με τους εισηγητές.

Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου με το βιωματικό εργαστήριο "Πέφτει η νύχτα στο... Ράλλειο" -που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- στο οποίο συμμετείχαν 30 μαθητές από Λύκεια του Πειραιά. Πρόκειται για ένα εργαστήριο-παιχνίδι μυστηρίου, γρίφων και δεξιοτήτων που διοργάνωσαν Βιολόγοι Εκπαιδευτικοί μέλη της ΠΕΒ και φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.
Οι εργασίες της διημερίδας βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στις ιστοσελίδες του Ραλλείου Λυκείου και της ΠΕΒ.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 13η διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου

Θέσεις Εκπαίδευσης

2η Προκήρυξη Υποτροφιών του ΕΛΙΔΕΚ για Υποψήφιους Διδάκτορες

08 Μαΐου 2018
2η Προκήρυξη Υποτροφιών του ΕΛΙΔΕΚ για Υποψήφιους Διδάκτορες

"Δημοσιεύθηκε την 27η Απριλίου 2018, η 2η Προκήρυξη Υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για Υποψήφιους Διδάκτορες (ΥΔ). Κύριος στόχος της προκήρυξης είναι η υποστήριξη των ΥΔ για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στην Ελλάδα." Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το λινκ http://www.elidek.gr/2018/04/27/deltio-typoy-gia-tin-2i-prokiryxi-ypotrofion-toy-ellinikoy-idrymatos-ereynas-kai-kainotomias-elidek-gia-ypopsifioys-didaktores-yd/.

Θέσεις Εργασίας

Προκήρυξη θέσης Ερευνητή β΄βαθμίδας στο ΙΜΒΒ-ΒΕ

17 Μαΐου 2018
Προκήρυξη θέσης Ερευνητή β΄βαθμίδας στο ΙΜΒΒ-ΒΕ

Το ΙΜΒΒ-ΒΕ προκηρύσσει θέση Ερευνητή β΄βαθμίδας. Αναλυτικά δείτε την Προκήρυξη.

Επιμορφώσεις

15th WHBA Congress

15 Μαΐου 2018
15th WHBA Congress

The 15th World Hellenic Biomedical Congress will take place on Wednesday, May 16, 2018 at the National Hellenic Research Foundation (48 Vassileos Constantinou Avenue, 11635, Athens). The theme of the Congress is “Clinical Research: An underdeveloped component of biomedical research in Greece” and it aims to identify how clinical research...

Ομάδα Εργασίας Φοιτητών

 • Σακχαρώδης Διαβήτης

  Σακχαρώδης Διαβήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Συγγραφέας: Klaus Dugi Μετάφραση από: Γρηγοριάδη Σωκράτη (Grigoriadis Sokratis) – Βιολόγο, Μεταπτυχιακό Φοιτητή, Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Diabetes mellitus' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ). Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Klaus Dugi, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, πραγματεύεται τα Read More
 • Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης

  Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης Ανακαλύπτοντας τη δράση της ουρεάσης Συγγραφέας: Anna Lorenc Μετάφραση από: Μαρίνα-Σαββίνα Τσατσαλίδη (Marina-Savvina Tsatsalidi) – Φοιτήτρια Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Investigating the action of urease' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ). Η Anna Lorenc του Volvox project εξηγεί τη σημασία του ενζύμου ουρεάση και παρουσιάζει ένα πρωτόκολλο για την αναπαράσταση της δράσης του στην τάξη. Read More
 • Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα

  Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα Εξέλιξη εν δράσει: παθογόνα Συγγραφέας: Jarek Bryk Μετάφραση από: Ντέα-Αλεξάνδρα Λάγκι (Ntea-Alexandra Lagki) - Φοιτήτρια Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη (Panagiotis K. Stasinakis) - Εκπαιδευτικός, Βιολόγος, MEd, PhD, Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (PanHellenic Union of Bioscientists). (Πρόκειται για του άρθρο 'Evolution in action: pathogens' του Scienceinschool, έχει δοθεί άδεια για μετάφραση και δημοσίευση από την ΠΕΒ) Προτάσεις κριτή (ηλικία/θέμα): κάτω από 11, 11-14, 14-16, 16-19 / Εξέλιξη, Γενετική, Πληθυσμιακή γενετική, Φύση της επιστήμης Οι παθογόνοι οργανισμοί, οι οποίοι απειλούν την Read More
 • 1
 • 2